Sağladıkları istihdam sayesinde pandemiden bu yana 3 kat büyüyen Payten ve Paratika, Great Place To Work sertifikası’nın yanı sıra Amerika, Avrupa, ve Türkiye’den aldığı toplam 4 ödül ile ulusal ve uluslararası arenada başarılarını taçlandırarak büyümeye devam ediyor. Paratika CEO’SU ve Payten Türkiye Ülke Lideri Burak Kutlu ile Şubat sayımızda keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
POS cihazlarından ve online’dan ödeme yapmak artık günümüzde kaçınılmaz olmuş durumda. Fakat
ParatikLink hizmetiniz sayesinde websitesi ya da başka bir online satış noktası olmadan da uzaktan ödeme almayı kolaylaştırıyorsunuz. Bu hizmetinizden okuyucularımıza bahseder misiniz?
Bugün Payten olarak; ülkemiz ve yurt dışında sanal POS altyapılarını sağladığımız 27 banka ve 45 binden fazla üye işyerimizle Türkiye’nin en büyük online ödeme altyapısını yönetiyoruz. E-ticaret, perakende, sigorta, otomotiv, zincir işletmeler, eğitim, enerji/ yenilenebilir enerji, seyahat, araç kiralama zincir işletmeler gibi bir çok farklı sektörden firmanın ödemelerle ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılayan Merchant Safe Unipay-MSU ödeme geçidi çözümümüz, işletmelere tek entegrasyon ve tek platformla Türkiye’deki ve yurt dışındaki diledikleri banka, ödeme kuruluşu ve alternatif ödeme sistemleri ile çalışarak, tüm bu altyapılar üzerinden özgürce ödeme almalarına imkan tanıyor.
MSU’nun akıllı işlem yönlendirme özelliği ile işletmeler, en uygun komisyon sunan ödeme altyapısı üzerinden ödeme alarak maliyetlerini minimize ediyor, herhangi bir ödeme sisteminde kesinti olması durumunda diğer ödeme sistemleri üzerinden ödeme almaya devam ederek müşterilerine pürüzsüz bir deneyim sunmuş oluyorlar. Ayrıca MSU ile, PCI DSS ortamında kart saklama, Bayi Portali ile B2B tahsilat ve nakit akışı yönetimi, mutabakat modülü ile işlem ve komisyon mutabakatlarında otomatik gerçekleşme, Secure IVR modülü ile PCI DSS ortamında telefonla güvenli ödeme alma, Kapalı Devre Cüzdan Modülü ile müşterilerin kredi kartı, banka kartı veya ön ödeme kartlarındaki limitleri kadar parayı cüzdanlarına yükleyerek, cüzdan bakiyeleri ile hızlı, kolay ve güvenli alışveriş yapabilme imkanı sunabilme ve Software only POS (Android POS) ile akıllı telefon ve tabletleri birer POS’a dönüştürerek ödeme alma imkanına sahip oluyorlar.
2023 yılında e-ticaret alanındaki gelişmeler sonucu ödeme sistemleri de her geçen gün değişime gidiyor. Önümüzde ki süreçler e-ticaret alanında kolay ve güvenli ödeme yapmak adına ne gibi çalışmalarınız olacak?
Son 3 yılda e-ticaret ve ödeme sektöründe adeta devrim niteliğinde bir dönüşüm yaşandı, bunu sektörün dikkat çeken büyüme rakamlarından da görebiliyoruz. Bugün Dünyada e-ticaret pazarı 5.5 trilyon dolara ulaştı, 2025’te 7.3 trilyon olması öngörülüyor. (eMarketer, Şubat2022). Dünyadaki internet kullanıcılarının yarısından fazlası en az haftada bir online satın alım yapıyor. Türkiye, %65,7 ile bu kategoride 2. sırada. (Data Report Temmuz2022). Türkiye’de kartla yapılan ödemelere baktığımızda ise Ekim 2022’de bu rakam geçen yıl Ekim ayına göre %129 artışla 377 milyar TL’ye ulaştı. (BKM Ekim2022). Bu süreçte; müşterilerini dinleyen, anlayan, inovasyona yatırım yapan, yenilikçi ürün ve hizmetlerini en hızlı şekilde tüketicilere sunabilen ödeme sağlayıcılar avantaj elde edecek. Sektörde oyuncu sayısının artmasıyla, konsodilasyona gitmek seçenek olmaktan çıkacak ve daha çok niş alanlarda tüketicinin ihtiyacı olan, fayda odaklı yenilikçi ürünler hayata geçecek.
Sanayi bakanlığına bağlı bir Ar-Ge firması olarak; İTÜ Teknokent’te bulunan merkezimizde çözümlerimizi kullanıma hazır sunmanın yanı sıra, müşterilerimizin farklılaşan ihtiyaçlarına göre yeni fonksiyonlar ekleyerek ürün ve hizmetlerimizi sürekli geliştiriyor, inovatif projelerimizi hayata geçiriyoruz. Örneğin Türkiye’de ilk, dünyada ise ilk 10 arasında yer alan “Paya Dayalı Kitle Fonlama Online Ödeme Altyapısı” projemiz 2022 yılında; Amerika’dan Gümüş Stevie ve BAI , Avrupa’dan MPE ve Türkiye’den Altın PSM ödülleri ile ulusal ve uluslararası arenada toplam 4 ödülün sahibi oldu. 2022’de yine sektörde yepyeni bir çözümü müşterilerimize sunduk. ASEE ile ortak geliştirdiğimiz, Türkiye’de telefonla güvenli ödeme alma dönemini başlatan Payten Secure IVR geçtiğimiz Aralık ayında dijital ödeme güvenliği kategorisinde Altın PSM ödülünün sahibi oldu.
Teknoloji geliştikçe siber suçlar da kaçınılmaz olmaya başladı. Özellikle yüksek tutarlı işlemlerde ve yurt dışı ödemelerde güvenlik daha da önemli hale geliyor. Paratika olarak güvenlik anlamında yenilikleriniz neler olacak?
Gelişen sektör ve hızla artan işlem hacimleri ile fraud önlemleri çok daha kritik bir konum kazandı.
Paratika, Türkiye’nin ilk banka bağımsız online ödeme altyapısını sunan ve 23 yıllık yerel tecrübesiyle e-ödeme ekosisteminin kurucularından olan Payten’in ödeme kuruluşu. Payten de, 3 bin’den fazla çalışanı ve 23 ülkedeki operasyonu ile Avrupa’nın en büyük bilişim firması olan Asseco South Eastern Europe (ASEE) grup şirketi. Böyle tecrübeli ve yüksek teknolojik gücü olan bir yapıdan bahsediyoruz. En son teknolojiler ile geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerimizi geniş kapsamlı güvenlik çözümlerimizle destekleyerek, bizi tercih eden işletmelere ve onların müşterilerine uçtan uca güvenli bir ödeme altyapısı sunuyoruz. Altyapımızı AI ve ML destekli ASEE InACT Antifraud Hub sistemi ile 360 derece koruyor, uzman fraud ekibimizle tüm işlemleri 7/24 izliyor, işlem kontrollerini global kara listelerden anlık yapıyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Pazar büyümeye devam ederken Payten ve Paratika olarak biz de hız kesmeden büyümeye devam ediyoruz. 23 yıldır Türkiye’deyiz ve büyümeye devam edeceğiz. Payten’in global satış gelirleri 2022’nin üçüncü çeyreğinde 2021 yılının aynı dönemine kıyasla %59 artarken, TCMB faliyet izinli ödeme kuruluşumuz Paratika ise 2021 yılında yüzde 300, bu yıl Ocak’tan Kasım’a kadarki dönemde %311 büyüme kaydetti. İstihdamımızı pandemiden bu yana 3 kata yakın artırdık, bugün 230 kişilik bir aileyiz. Ekiplerimizin mutluluğunu ön planda tutmayı önceliklendirdik. Bunun sonucunda da çalışanlarımızın takdiriyle “Great Place To Work” sertifikasını almaya hak kazandık.