21. Yüzyılda hayatımızda etki alanını genişleten pek çok yenilikten bir tanesi de e-ticaret oldu. Geleneksel ticaret modellerinin yerini hızla alan e-ticaret modeli için Covid-19 pandemisi de öngörülemez bir ateşleyici güç oldu. Artık pandemiyi geride bırakırken online işlem hacimlerindeki artışın hız kaybetmeksizin devam ettiğini görüyoruz. Bu durumun en önemli sebeplerinden bir tanesi de e-ticaretin tüketicilere pek çok ürünü, farklı pazaryeri platformlarını, iş yerlerini ve ödeme seçeneklerini deneyimleme ve seçme imkânı tanıması oldu. Ancak e-ticaret sadece tüketicilere değil iş yerlerine de pek çok seçenek sundu. İş yerleri de birçok farklı ödeme yöntemi ve sanal POS seçeneği ile ödeme altyapılarını geliştirme imkânı buldu. Farklı bankaların banka ve kredi kartları, alışveriş kredisi, e-cüzdan gibi ödeme yöntemleri firmaların online ödeme ekosistemlerine eklenirken tüm bu ekosistemi bir orkestra şefi gibi kusursuz bir şekilde yönetme ihtiyacı da her geçen gün artıyor.
İşte tam da bu noktada Ödeme Geçidi çözümü devreye giriyor. Ödeme geçidi çözümü ile kolay bir entegrasyon ardından iş yerleri kullandıkları tüm ödeme yöntemlerini tek merkezden yönetebilir hale gelebiliyorlar. Payten’in geliştirdiği Merchant Safe Unipay (MSU) gibi ileri seviye ödeme geçidi çözümlerinde ise tek entegrasyonla iş yerleri; Smart Switch (akıllı işlem yönlendirme), PCI DSS ortamında kart saklama gibi en çok talep gören ödeme geçidi fonksiyonlarının yanısıra Bayi Portali ile B2B tahsilatlarını yönetebilir, tekrarlayan ödemler alabilir, Mutabakat modülü ile işlem ve komisyon mutabakatlarını otomotik gerçekleştirebilir, Secure IVR modülü ile PCI DSS ortamında telefonla güvenli ödeme alabilir, Kapalı Devre Cüzdan Modülü ile müşterilerin kredi kartı, banka kartı veya ön ödeme kartlarındaki limitleri kadar parayı cüzdanlarına yüklemelerine ve cüzdan bakiyeleri ile hızlı, kolay ve güvenli alışveriş yapmalarını sağlayabilir ve Software only POS ile akıllı telefon ve tabletleri birer POS a dönüştürerek ödeme alabilirler.
Ödeme Geçidi çözümünün; birden çok ödeme sistemi ile ödeme alan işletmeler için oldukça önemli bir özelliği olan Smart Switch, belli kurallara ve önceliklere göre ödemeleri yönlendirebilme işlevine sahiptir. Bu sayede işletmeler ödeme sistemlerininin daha verimli kullanımı ile, komisyon yükü ve maliyetlerini optimum seviyede yöneterek, daha fazla karlılık elde ederler.
Smart Switch Nedir?
En basit tanımıyla Smart Switch, farklı ödeme hizmeti sağlayıcıları arasındaki etkileşimi kolaylaştıran ve düzenleyen bir özelliktir.
Ödeme geçidine entegre edilen ve ödeme akışının en doğru ve avantajlı şekilde yönetimini sağlayan Smart Switch, isminden de anlaşıldığı üzere ‘akıllı işlem yönlendirme’, önceden tanımlı kuralları ve anlık maliyetleri analiz ederek, ödeme işlemlerini en doğru sanal POS’a yönlendirir.
Bir nevi otopilot görevi gören Smart Switch, bazı risklere karşı da işletmeleri güvence altına alır. Örneğin sistemde yer alan sanal POS’lardan birinde kesinti veya arıza yaşanması halinde, sanal POS’ları anlık olarak izleyen Smart Switch tarafından işlemler en doğru ve en avantajlı sanal POS’a otomatik olarak yönlendirilir ve kesintisiz ve pürüzsüz bir ödeme akışı sağlanır.
Birden çok bankanın ve ödeme/e-para kuruluşunun ödeme sistemini kullanan iş yerleri için avantaj sağlayan Smart Switch sayesinde çoklu sistemler arasındaki öncelik karmaşası önlenmiş olur ve minimum maliyetle maksimum kazanç elde edilir.
Smart Switch’in dinamik yönlendirme yapısı, ödeme işlemlerinin merkezden yönlendirilmesini, değiştirilmesini, doğrulanmasını ve yetkilendirilmesini sağlar. Ayrıca büyük maliyetler oluşturmadan sisteme yeni ödeme yöntemlerinin ve ödeme sağlayıcılarının kolayca eklenmesini ve ödeme ağının genişletilmesine imkân tanır.
Smart Switch Nasıl Çalışır?
Birçok iş yeri birden fazla banka ve ödeme/e-para kuruluşunun ödeme sistemini kullanır. Ödeme alma sürecinde bu çoklu kullanım önemli bir fayda sağlar. Ancak çoklu sağlayıcı yapısına sahip olmak aynı zamanda işlem sürecini kesinti, arıza, alıcı hataları ve güvenlik sorunları gibi konularda açıklara karşı savunmasız hale getirir.
Smart Switch, ödeme talebi başlatıldıktan sonra yetkilendirme ve belirli kurallara göre dinamik yönlendirme kolaylığı sunar. Bu kurallar ödeme işlemlerinin neye göre önceliklendirileceğini belirleyen ve işlemleri buna göre düzenleyen kurallardır.
Örneğin hata alan bir işlem diğer ödeme sistemleri arasında saniyeker içerisinde defalarca kez denenerek en doğru ve avantajlı sanal POS’a yönlendirilir. Böylelikle hatalı işlem başarılı işleme dönüştürülür.
Smart Switch’in Faydaları Nelerdir?
Smart Switch, iş yerleri ve ödeme hizmeti sağlayıcıları arasındaki ödeme işlemlerini dinamik olarak yönlendirir.
Birden çok banka ödeme sistemi kullanan iş yerleri için kolay entegrasyon sağlayan Smart Switch, ödeme ağının genişletilmesini kolaylaştırır.
Çoklu ödeme hizmeti sağlayıcısı kullanan iş yerleri için işlem maliyetinde önemli bir tasarruf sağlayan Smart Swtich aynı zamanda başarısız işlem oranının düşmesini ve işlemlerin güvenliğini artırmayı destekler.