Ödüller, Bizim İçin İçsel Bir Motivasyon Ve Gelişim Aracı | Fast Company (Temmuz 2024)

Payten Dergi Icerigi LI 1

Payten Türkiye Ülke Lideri ve Paratika CEO’su Burak Kutlu

  1. Şirketler için ödül neden önemli? Siz ödül başvurusu yaparken hangi kriterlere bakıyor, hangi ödülleri aldığınız için gurur duyuyorsunuz?

Şirketlerin ödül kazanımını sıklıkla ‘iyi bir PR çalışması’ yaklaşımıyla ele aldıklarını duyarız. Oysa bu perspektifi derinleştirmek ve ödüllerin sağladığı ayrıcalığın ticari boyutunu anlamak gerektiğini düşünüyorum.

Her şirket için ödül kazanımı farklı bir değer simgesi olabilir. Payten Teknoloji ve Paratika olarak, ödülleri süreçlerimizden bağımsız birer sembol ya da sadece PR simgesi olarak görmüyor, ‘başarıyı ölçme ve taçlandırma yaklaşımı’ olarak iş stratejimize ve kurum kültürümüze entegre ediyoruz. Böylelikle şirket olarak inovasyon ve kaliteye olan bağlılığımızı da günbegün pekiştirebiliyoruz. Bu bağlamda ödüller, bizim için içsel bir motivasyon ve gelişim aracı olarak da önemli rol oynuyor.

Başvuru yaparken; özellikle ödemeler ve fintek kulvarlarında inovasyon, müşteri deneyimi, toplumsal fayda ve katma değeri değerlendiren ödül programları önceliğimiz oluyor. Dijitalleşmeye öncülük eden ödüllerin de bizim için ayrı bir yeri var. Çalışan memnuniyeti ise şirket kültürümüzün temel taşı. Çalışanlarımızın takdiriyle “Harika İş Yeri” seçilerek, Türkiye platformunda “Great Place To Work” sertifikasını almaya hak kazandık. Bu ödül, yaklaşımlarımızı çalışanlarımızın gözünden görmemizi ve sürekli gelişim ve iyileştirme ile kurum kültürümüzü daha da güçlendirmemizi sağlıyor.

Her ödül bizim için ayrı birer gurur kaynağı, ancak hem ulusal hem de uluslar arası alanda kazandığı ödüllerle baştacımız olan ‘Paratika Paya Dayalı Kitle Fonlama e-Ödeme Altyapısı’ projemizin yeri ayrı. Türkiye’de ilk, dünyada ise ilk 10 arasında yer alan proje; ulusal arenada Altın PSM ödülüne layık görülürken, Amerika merkezli ödül programları Stevie® Awards ve Banka İdaresi Enstitüsü (BAI) tarafından düzenlenen Küresel İnovasyon Ödülleri ve Avrupa merkezli MPE Awards’tan aldığı ödüllerle ülkemizi de başarıyla temsil etti. Ülkemizdeki regülasyonları ve paydaşların ihtiyaçlarını gözeterek toplumsal fayda ve girişimcilik ekosisteminin sağlıklı bir şekilde büyümesini hedefleyerek tasarladığımız projede, online fonlama platformları üzerinden yenilikçi start-uplara yatırım yapmak isteyen herkesin ödeme işlemlerinin devlet kontrolünde, güvenilir ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanıyor.

 

2. Son 1 yılda aldığınız en önemli ödülü (3 ödül olabilir) paylaşır mısınız? Bu ödülü sizin için önemli yapan faktörler neydi?

Türkiye’nin en tecrübeli fintek Ar-Ge merkezine sahibiz. Global güç ve Türkiye’de 25 yıllık sektör tecrübemiz, Ar-Ge kabiliyetimizle harmanlanınca; sektörün büyümesine katkı sağlayan ve firmalara değer katan yenilikçi çözüm ve projeleri hayata geçirebiliyoruz. Tüm başarılarımız ve ödüllerimizin arkasında Ar-Ge alanında yaptığımız güçlü çalışmalar bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl lansmanını yaptığımız, bu yılın ilk yarısında da yurtiçi ve yurtdışında ödül sahibi olan Payten Fintech Suite çözümümüzle, sektörde çok büyük bir atılım yaptık. Fintech Suilte; fintek kuran bankalara tüm ihtiyaçların bir arada olduğu bir altyapı sunarken, ürün portföylerini geliştirmek isteyen lokal ve globaldeki fintek şirketlerine de farklı ihtiyaçlara yönelik altyapı sağlıyor. Fintek start-up’ları için ise, modüler yapısı ile ihtiyaçları doğrultusunda sürekli geliştirebilecekleri esnek bir fintek altyapısı inşa ediyor.

Stevie® Awards’ta Business Development Achievement of the Year – Financial Services Industries kategorisinde Bronz Stevie, PSM Awards’ta ise Altın PSM ödüllerini kazanan, Fintech Suite ile; yılın ilk yarısında, altyapı sağladığımız Türkiye’nin önde gelen bankaları ve fintek şirketleri ile, ekosistemi güçlendirecek iş birlikleri gerçekleştirdik. Aynı hızda globalde de atılımlarımız devam ediyor.

 

3. Çalışanlar, müşteri ve iş ortakları arasında ödülün etkisini gözlemliyor musunuz? Bu konudaki gözlemleri paylaşır mısınız?

Ödüller, çalışanlarımız için de ayrı bir ilham ve motivasyon kaynağı. Çünkü her projede ve her ödülde hepsinin ayrı emeği var. Emeklerinin ödüllendirilmesiyle ekiplerimiz yaptıkları işin değerini ve önemini daha iyi özümsüyor. Bu motivasyon çalışanlarımızın şirketimize olan bağlılığını kuvvetlendirdiği gibi, yetenekli profesyonellerin de bizimle çalışmayı arzu etmelerine ön ayak oluyor.

Çeyrek asırlık bir Ar-Ge şirketi olarak, finansal teknoloji sektöründe inovasyona öncülük etme ve güvenilir şirket olma vizyonuyla yolculuğumuza devam ediyoruz. Bugün de geldiğimiz noktada, yurt içi ve yurt dışında fintek ve sanal POS altyapısı sunduğumuz 35 banka ve fintek şirketinin yanı sıra, 50 binin üzerinde üye iş yeriyle Türkiye’nin en büyük online ödeme altyapısını yönetiyoruz.

 

4. Yeni dönemde “ödül alacak, listelere girecek, sertifika ile değerlendirilecek” hangi hedeflere odaklanacaksınız?

Her yıl portföyümüze sektörü ileri taşıyacak yeni çözümler ekliyoruz. Ürün bazında ödüllerimiz ve sertifikalar devam edecek. Ancak aynı önemi şirketlerimizin büyümelerine vermeye ve bu konudaki önemli listelere girmeye de devam edeceğiz.

Paratika olarak ard arda Deloitte Technology Fast 50™ Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasında yerimizi alıyoruz. Bu yıl buna ek olarak bölgede de başarı sağlayarak, Deloitte EMEA Teknoloji Fast 500 şirketlerinden biri olduk. Payten Teknoloji de Bilişim 500 listesinde önemli kategorilerde başarısını sergiliyor.

Çözümlerimizi ve büyümemizi ödüllerle taçlandırmanın yanı sıra, işimizle ilgili standartları global ölçekte takip ederek en güncel ve en ileri seviye güvenlik sertifikasyonlarını Türkiye ödemeler sektöründe ilk sağlayan firma olma yetkinliği ile, ödeme güvenliğinde de sektörün lideri olmaya devam edeceğiz.

Bankalara sunduğumuz Sanal POS altyapısı çözümümüz Nestpay, global ölçekte sayılı firmanın sahip olduğu PCI Secure Software Standard v1.1 (PCI Güvenli Yazılım Standardı v1.1) sertifikasını aldı. Geçtiğimiz yıllarda da 3D Secure 2.2 sertifikasyon sürecini ve sigorta sektöründe kredi kartının ilk 8 son 4 hanesi ile işlem yapılmasına olanak sağlayan regülasyona ait geliştirmeleri ilk tamamlayan sektör firması da Payten olmuştu. Son olarak henüz dünyada yeni yaygınlaşan bilgi güvenliği standardının en güncel versiyonu olan ISO/IEC 27001:2022 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve 22301:2019 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi sertifikalarımızı güncelleyerek tüm iş süreçlerimizi en ileri seviyeye taşıdık.

 

5. Son dönemde sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve etki konuları gündemde. Bu alanlarda aldığınız, almayı planladığınız uluslararası sertifikalar, ödüller, belgeler var mı?

Asıl işimiz dijitalleşme ve bu sayede ödeme süreçlerinde şirketlere sürdürülebilirlik esaslı iş modelleri sunuyoruz. Payten Ödeme Orkestrasyonu firmalara, tüm ödeme yöntemlerini tek merkezden, performans ve karlılık odaklı bir harmoniyle yönetebilmelerine imkan tanıyor. Firmalar; yerel ve küresel sanal POS’lar, bankalar, ödeme kuruluşları, mobil cüzdanlar, havale/kredi yöntemleri ve alternatif ödeme sistemleri gibi, çok çeşitli bir ödeme ekosistemine kolay API entegrasyonu ile sahip olmanın yanı sıra; akıllı işlem yönlendirme, hata koduna göre yönlendirme fonksiyonları sayesinde, anlık olarak en uygun ödeme yolunu seçebiliyor ve işlem performanslarını maksimuma çıkarabiliyorlar. Çözüm, ödeme optimizasyonu yetkinliği ile maliyetleri düşürmenin ve gelirleri artırmanın yanı sıra tüm kaynakların en etkin şekilde kullanımını sağlayarak, şirketlere sürdürülebilir bir iş modeli sunuyor.

Paratika ödeme kuruluşumuz ise bir çok  STK’nın bağış ödemelerini online almalarınız sağlıyor. Önümüzdeki dönemde Paratika Sanal POS ile online bağış alan STK sayımızı artırmayı planlıyoruz.